Nějak mě ty cheesecaky chytly. Tedy nejedná se o originální verze se speciálními sýry ale o tvarohový remake. Hlavní důvod bude asi to, že je to za čtvrtinovou cenu, a přitom chuťově stále dobré. Teď u nás frčí dortíky s kondenzovaným mlékem.
Základ je stále stejný – rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem udusáme do dortové formy (=korpus), na to dáme náplň a šupky dupky do trouby.
Používám dortovou formu s odnímatelným dnem. A není třeba ji předem vymazávat.
CHEESECAKE SE SALKEM
Toto je základní recept, ze kterého vycházím. Mám ho od babičky (tedy jakože mé tchyně), ta zase od své kolegyně, ta od své dcery a ta nevím odkud…
Korpus:
240g sušenek
100g másla
Náplň:
500g tvarohu (lze nahradit i něčím jiným – viz. zde)
1 plechovka kondenzovaného mléka
3 vejce
špetka soli
lžička citronové šťávy
Ingredience na náplň smícháme a nalijeme na sušenkový korpus (viz. výše). Pečeme na 190°C cca 20 min, poté na 210°C 5 min, pak hned vytáhneme a necháme chladit.
DÝŇOVÝ CHEESECAKE
Do dortové formy o průměru min. 27 cm. Je o něco větší než zbylé dva.
Korpus:
240g sušenek
100g másla
Náplň:
500g tvarohu
300g pomazánkového másla
1 plechovka kondenzovaného mléka
3 vejce
1/2 hrnku cukru
1 a 1/4 hrnku dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně)
1/2 lžíce skořice
špetka soli
Opět připravíme korpus a na to náplň smíchanou ze všech ingrediencí. Pečeme o něco déle – cca 1 hodinu na 200°C. Vršek jsem přes papírovou šablonu (sněhovou vločku, co mi vystřihl Petr) posypala kakaem.
JAHODOVÝ CHEESECAKE
Korpus:
300g sušenek
120g másla
Náplň:
600g tvarohu
1 plechovka kondenzovaného mléka
3 vejce
špetka soli
Poleva:
1 hrnek nakrájených jahod
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce zakysané smetany
pytlík červené želatiny v prášku + cukr a voda dle návodu na obalu
Korpus tentokrát udusáme nejen na dno formy, ale i po stranách – cca do poloviny či 2/3 výšky (podle toho jak ji máte velkou). Nalijeme náplň a dáme péct opět na 190°C cca 20 min, poté na 210°C 5 min, pak hned vytáhneme a necháme chladit. Mezitím si připravíme polevu. Jahody s cukrem a smetanou rozmixujeme. Dle návodu na obalu připravíme želatinu, a poté do ní pomalu přimícháváme jahodou směs. Polevu nalijeme na cheesecake a necháme nejlépe přes noc chladit.
Dobrou chuť!