Už ani nevím, kdy to začalo. Myslím, že minulý rok jsem udělala svoji první marmeládu. A tím se to celé odstartovalo…
Máme rádi marmeládu. Vždycky mě odrazovalo to, že vyrábět ji musí být hrozně složité a dlouhé. Ale zjistila jsem, že to tak vůbec být nemusí. A já si to navíc všechno ještě víc zjednodušuji. Především tu počáteční úpravu ovoce.
Tip
Tak např. rybízovou jsem dělala tak, že jsem dala vařit úplně všechno – rybíz i se stonky a možná i nějakým tím listem (jen jsem to propláchla a obrala od bince). Po uvaření jsem to pak propasírovala přes hrubé sítko a bylo to. Nebo hruškovou či jablečnou – místo složitého loupání jsem to uvařila i se slupkou (pouze s vykrájenými jádřinci) a loupala, až to bylo uvařené, protože to šlo mnohem lépe. A třeba u švestek se ty slupky oddělily samy, a já je jen pak vylovila z hrnce.
Tip
Jako náhrada za želírovací přípravky se dá použít i kyselina citronová.
Tip
na originální marmeládové kombinace:
s čokoládou, levandulí, vanilkou, rumem, skořicí, medem, karamelem…
Báječně chutná např. Hrušková s karamelem. Překvapilo mě, že ten karamel je tam opravdu cítit. Je sice trochu sladší, ale po ochutnání se stala mojí oblíbenou.