Na FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!

Vytvořit web zdarma

Na FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!

Vytvořit web zdarma
Recepty

Podzimní rakytník

DSC05723K podzimu u nás na chalupě patří sklízení a zpracovávání rakytníku.

Je to skoro jako zenové cvičení. Bobulky se musí po jedné stříhat malými nůžkami, protože když je člověk chce utrhnout rukou, ve většině případů je rozmáčkne mezi prsty. K tomu si připočtěme pichlavé trny a často také sychravé a vlezlé počasí. Není to tedy jen tak, ale výsledek stojí za to. Už jen když si člověk vezme, kolik pokladů v sobě rakytník skrývá – obsahuje spoustu vitamínů (A, B, C, D, E a K), posiluje obranyschopnost organismu, zvyšuje imunitu, pozitivně ovlivňuje činnost jater, plic a trávící funkci, jeho užívání zvyšuje odolnost vůči stresu a pomáhá jako prevence proti skleróze…

Letos jsem tedy dělala rakytníkový sirup, rakytníkovici a marmeládu (ano, opět marmeláda). Loni ještě rakytník v medu.

 

Rakytníkový sirup zastudena bez vážení

Propasírujeme plody rakytníku, abychom získali šťávu. Nejvíce se mi osvědčilo je prvně rozmačkat v misce např. hrnkem a pak pasírovat přes sítko. Bobulky mají totiž tendenci praskat a stříkat šťávu kolem.
Získanou šťávu smícháme s cukrem v poměru 1:1 (tedy jeden hrnek rakytníku na jeden hrnek cukru).
Zamícháme, plníme do sklenic a skladujeme v lednici nebo chladném tmavém sklípku.

Sirup lze užívat buď samotný na lžičce, nebo do čaje či na přípravu šťávy.

Jo a zbylé slupky s pecičkami (ty co zbydou při dělání šťávy) lze použít pro přípravu čaje. Pokud ho nezvládnete uvařit hned, můžete si je usušit a schovat na jindy. Takže ani kousek rakytníku nepřijde nazmar.DSC05748

 

Jablečná marmeláda s rakytníkem a medem

Oloupaná, vykrájená a nakrájená jablka krátce povaříme, slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme. Poté přidáme cukr a pektogel (dle návodu), med a nakonec šťávu z rakytníku (viz. recept výše). Odstavíme a plníme do skleniček. Rakytník bychom už neměli vařit, aby nepřišel o vitamíny. Na množství se mě prosím vás neptejte – bylo to asi kilo jablek a rakytníku tolik, kolik se mi zrovna podařilo natrhat…

A jinak v mé marmeládě skončila ještě trocha dýně…

 

Rakytníkovice

Rakytníkový sirup (dle prvního receptu – tedy šťáva z bobulí s cukrem) smícháme s čistou kořalkou (vodka, slivovice nebo jiná „ice“). Před použitím nutno protřepat. Poměr dle libosti. Doporučuji začít s malým množstvím sirupu a přidávat podle potřeby. Je hodně sladký.DSC07681

 

Rakytník v medu

To je nejjednodušší varianta na zpracování – plody rakytníku dáme do sklínky a zalijeme medem. Můžeme přidat trochu kořalky, aby déle vydrželo. Tato varianta není ale úplně ideální pro malé děti – i přes naložení do medu zůstávají plody stále kyselé a třeba naši kluci to moc nedávají…DSC05773

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Powered by: Wordpress