K podzimu u nás na chalupě patří sklízení a zpracovávání rakytníku.
Je to skoro jako zenové cvičení. Bobulky se musí po jedné stříhat malými nůžkami, protože když je člověk chce utrhnout rukou, ve většině případů je rozmáčkne mezi prsty. K tomu si připočtěme pichlavé trny a často také sychravé a vlezlé počasí. Není to tedy jen tak, ale výsledek stojí za to. Už jen když si člověk vezme, kolik pokladů v sobě rakytník skrývá – obsahuje spoustu vitamínů (A, B, C, D, E a K), posiluje obranyschopnost organismu, zvyšuje imunitu, pozitivně ovlivňuje činnost jater, plic a trávící funkci, jeho užívání zvyšuje odolnost vůči stresu a pomáhá jako prevence proti skleróze…
Letos jsem tedy dělala rakytníkový sirup, rakytníkovici a marmeládu (ano, opět marmeláda). Loni ještě rakytník v medu.
Rakytníkový sirup zastudena bez vážení
Propasírujeme plody rakytníku, abychom získali šťávu. Nejvíce se mi osvědčilo je prvně rozmačkat v misce např. hrnkem a pak pasírovat přes sítko. Bobulky mají totiž tendenci praskat a stříkat šťávu kolem.
Získanou šťávu smícháme s cukrem v poměru 1:1 (tedy jeden hrnek rakytníku na jeden hrnek cukru).
Zamícháme, plníme do sklenic a skladujeme v lednici nebo chladném tmavém sklípku.
Sirup lze užívat buď samotný na lžičce, nebo do čaje či na přípravu šťávy.
Jo a zbylé slupky s pecičkami (ty co zbydou při dělání šťávy) lze použít pro přípravu čaje. Pokud ho nezvládnete uvařit hned, můžete si je usušit a schovat na jindy. Takže ani kousek rakytníku nepřijde nazmar.
Jablečná marmeláda s rakytníkem a medem
Oloupaná, vykrájená a nakrájená jablka krátce povaříme, slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme. Poté přidáme cukr a pektogel (dle návodu), med a nakonec šťávu z rakytníku (viz. recept výše). Odstavíme a plníme do skleniček. Rakytník bychom už neměli vařit, aby nepřišel o vitamíny. Na množství se mě prosím vás neptejte – bylo to asi kilo jablek a rakytníku tolik, kolik se mi zrovna podařilo natrhat…
A jinak v mé marmeládě skončila ještě trocha dýně…
Rakytníkovice
Rakytníkový sirup (dle prvního receptu – tedy šťáva z bobulí s cukrem) smícháme s čistou kořalkou (vodka, slivovice nebo jiná „ice“). Před použitím nutno protřepat. Poměr dle libosti. Doporučuji začít s malým množstvím sirupu a přidávat podle potřeby. Je hodně sladký.
Rakytník v medu
To je nejjednodušší varianta na zpracování – plody rakytníku dáme do sklínky a zalijeme medem. Můžeme přidat trochu kořalky, aby déle vydrželo. Tato varianta není ale úplně ideální pro malé děti – i přes naložení do medu zůstávají plody stále kyselé a třeba naši kluci to moc nedávají…